Ревю: Loving Vincent


Създаден от повече от 100 художника от целия свят, Loving Vincent е първият анимационен филм, изцяло изрисуван с маслени боички. 65 000-тe ръчно нарисувани кадъра нужни за осъществяването на проекта го правят единствен по рода си, дързък и запомнящ се. Филмът се опитва да изгради портрет на мистериозния, вечно будещ любопитство образ на Ван Гог. За целта те кара да възприемаш чрез цветовете и стила на картините на художница, да гледаш през неговите очи.

Сюжетът ни отвежда назад във времето. Годината след смъртта на Винсент синът на пощальона Жозеф Рулин Арман има задачата да достави изгубеното писмо на художника до брат му Тео. Така започва неговото приключение, което запалва у него силен интерес към артиста и го тласка към това да проучи обстоятелствата около смъртта на Ван Гог.


Хората, които са наблюдавали живота на художника, го възприемат като безумие, а самия него взимат за луд. Филмът обаче, наред с творчеството му, което е толкова ярко, живо, зареждащо, ни представя много по-различен човек - умозрителен, вдъхновен, наслаждаващ се на природата, животните, виждащ чара на най-мъничките неща в обграждащия го свят. Картините му ни показват, че макар и отшелник, Винсент има изключително богат вътрешен свят и намира начин да доставя на душата си покой и щастие чрез платното и боите. И не само... те го спасяват, удържат здравия му разум. Тази многопластова личност сякаш изживява живота както с неговите най-силни радости, така и с неговите най-отчаяващи, смразяващи моменти. Психичната болест и нейните проявление обаче почти не са отбелязани във филма и това отдалечава персонажа от реалната личност, защото те са голяма част от живота на този отдаден на изкуството човек. По-голямо съсредоточаване върху тази тема би направило по-плътен образа, а сюжетът - по-проникновен и завършен.


Подходът на създателите е безкрайно артистичен, а работата необходима за осъществяването на идеята - несъмнено трудна и изискваща всеобщи усилия, които обаче изцяло се оправдават, тъй като изпълнението е брилянтно. Подарили са на света пъстър, внасящ добро настроение филм, в който картините на Ван Гог оживяват и ни говорят на неговия език.

Историята на художника, представена във визуално смайващия Loving Vincent, ни кара да осъзнаем, че няма как да знаем кое е реално и кое - правилно, че може именно най-откъснатите от обществото хора да виждат живота във всичките му цветове, докато останалите от нас - само в основните. Че не трябва да осъждаме чуждите избори и автоматично да приемаме нашите за безпогрешни. Защото когато нещо ни е непознато, може би е най-ценно да се опитаме да надзърнем зад завесата, да видим магията му. В един свят, в който хората започват да се държат все по-еднакво, дали не е по-добре да се разходим и по пътя на лудостта, поне за малко?



Коментари

Популярни публикации