Ревю: Известен и мъртъв - Бен Елтън



    Още със заглавието си книгата обещава кърваво убийство и ожесточена борба за слава и определено го предоставя на читателите. Мрачната атмосфера и мистерията около ужасяващия акт на насилие ще ви накарат да прелиствате с нетърпение страниците и да правите собствени предположения за това, което се е случило. 

    Известен и мъртъв ни въвежда в света на шоуто Домашен арест, където десет участници жертват личното си пространство, позволяват да бъдат правени на глупаци от водещите и зрителите, за да се сдобият със славата, парите и възможностите, за които мечтаят. Звучи познато, нали? Е, играта рязко се променя, когато един от играчите бива убит. 

    На пръв поглед това е сюжет на криминален роман, но книгата е по-скоро черна комедия. Случките са нереални, героите са пресилено повърхностни, нечувствителни, лицемерни, всичко е доведено до крайност с цел сатира. В книгата обвинението не е отправено към убиеца, а към телевизионните предавания, които поставят известността на пиедестал и я превръщат във висша цел на зрителите. Към обществото, което се поддава на всички евтини манипулации на медиите и няма свое собствено мнение. 

    Най-интересният образ е образът на зрителите - на тези анонимни хора, които се възхищават на пошлостта, възбуждат се от парите, следят и обсъждат всеки ход на участниците, но не се интересуват от личността на когото и да е от тях. За тях убийството не е трагедия, то е сензация. Това оскотяване, което се наблюдава у тях, ще ви накара да потръпнете нервно и... уплашено. Друг кошмарен образ е този на снимачния екип, който изкривява всяка една случка в шоуто и представя на зрителите една съвсем различна реалност, в която всеки от участниците е изменен до неузнаваемост, вкаран в ролята, която ще осигури най-висока гледаемост, най-голям приход. Тези хора нямат принципи, те се ръководят единствено от алчността и са готови да стигнат до пълно морално разложение само и само да сглодят следващия епизод на предаването. 

   Ако сте привърженици както на криминалния жанр, така и на интелигентно написаната проза, Известен и мъртъв е повече от добър избор. Той несъмнено ще ви държи на тръни и ще ви накара да се замисляте за обществото, в което живеем. Защото въпреки че романът е публикуван преди 19 години, светът, изглежда, с всеки изминал ден все повече се доближава до този, описан от Бен Елтън. Предупреждението, което се крие между редовете, става все по-актуално, все по-необходимо. Нуждата да прекъснем този процес, да защитим качеството на живот, да дадем шанс на бъдещите поколения е неотложима. Не искам да повярвам, че някой иска да живее в подобен свят, в свят, който човечността е заменена с болни амбиции. 
    
    





Коментари

Популярни публикации