Ревю: ,,Сюжети'' - Любел Дякоf


Толкова болка 
как се реди в думи?
Толкова разочарование
как се свързва в изречение?
На толкова страх
как се слага точка?

Дебютната стихосбирка на чаровната Любомира Видева, подвизаваща се под творческия псевдоним Любел Дякоf, говори езика на болката, ехтяща в телата ни, на страха, който, веднъж поканен в дома ни, вечно затръшва вратите към щастието под носовете ни. На невиността, насладата и страстта, изгубени по пътя, и моментите, в които отново се откриваме с тях. На любовта във всичките й форми и начина, по който тя е в толкова близки отношения с тъгата. На вечното имане, нямане и търсене, с които като паячета плетем мрежата си от сюжети. 

Бившите ни любови вечерят в нас,
изяждат останките ни,
дискутират как да ни поделят,
разпределят земите си, 
имат войска,
вадят компроматите
в умовете ни,
режат ни отвътре,
ако се целунем,
буйстват,
щом хванеш ръката ми,
кажеш ли ми ,,Обичам те!", 
отговарят ,,И ние теб!''.

Любомира цени всяко преживяване и намира място и думи в стихосбирката си за много от човешките борби. Смело се гмурва в нелеки за преживяване и описване теми, които повечето хора предпочитат да оставят зазидани в сърцата си. От тях създава отливка на живота и ни напомня, че той е нещо повече от съдба или случайност, а ние твърде често го оставяме да се превърне в нещо сиво, непоносимо и най-лошото... неизживяно. 

Плитки отрязани и нокти изгризани
дрехи, окапани с петна от тъга
не се изпират, само избеляват.
Обувките, скъсани от прекалено
много вървене по грешните пътища,
очилата, продупчени от жестоките истини.
Джобовете, някога пълни с мечти,
изпадали, незнайно къде, 
а сърцето - закърпено,
неразбрано,
похлопва...
едва-едва.

Оформлението на самата книга е прекрасно, а онова, което ще намерите между страниците й - дори повече. Написана в леко мрачен, готик стил, стихосбирката се отличава от голяма част от съвременната поезия, която уеднаквява всяко стихотворение като звучене и като идея. ,,Сюжети'' звучи по-истинска - понякога хапе читателя с жилото си, напоено с горчилка, друг път го гали с тихата скръб на отиваща си любов, но никога не го оставя безразличен. Тя не увърта, нито забравя, че, макар и с малко думи, има да разкаже история. Всяко стихотворение е миг, който оживява специално за нас. Не е ли това смисълът на поезията?

тежка длан
студена
недокосната
отхвърлена
побутната
към друга длан
още по-студена
но докосваща
за утеха
гали недокоснатата
безутешно

В творбата ще четете за начините, по които превръщаме живота си в ад, и моментите, когато намираме силата да го превърнем в онова, което от самото начало сме искали. Ще припознаете много образи, които и вие сте срещали в собствените си взаимоотношения - хора, които не сте получили шанса да зърнете, и онези, които все още съществуват в ежедневието ви, макар и само под формата на натрапчив спомен. Ще прочетете също за разклатения баланс и отношенията, в които се случва той да е идеален, колкото и грешни да изглеждат, поставени пред най-строгия съдник - разума. ,,Сюжети'' обаче няма да ви съди дори за най-непростимите грехове. Защото тя е пълна с онова, на което съвременният свят е твърде беден - разбиране. 

Запознах се с творчеството на авторката много отдавна в нейната фейсбук страница и още тогава се влюбих, така че възможността да го видя издадено и да изживея повече от него, е невероятна! Ако все още се колебаете дали веднага да изтичате за книгата й, може да прочете други от стихотворенията й тук. Оставям на тях да ви убедят. 


Коментари

Популярни публикации